&nnbsp

Påmelding nyhetsbrev

Jo Nesbø

jo peter knutson Jo Nesbø har vært innom det meste. Vi møtte han først i popbandet Di derre, kalt Lyden av norsk 90-talls-pop. Parallellt med musikkarieren jobbet han som børsmekler og aksjeanalytiker. At han senere skulle skrive seg inn i kriminallitteraturhistorien var kanskje ikke gitt, men det er nettopp det han har gjort, og til gangs.

I 1992 ble gruppen Di derre dannet, med Jo Nesbø som låtskriver og førstesanger. Fem album senere gikk det ganske land og nynnet på låter som Jenter og Rumba med Gunn. i 2001 ga han ut sitt første soloalbum - Karusellmusikk - som bygger på novellesamlingen med samme navn. I tillegg har han bidratt på ulike samleplater, blant annet på Gull ifra grønne skoger, en hyllest til Vidar Sandbeck (2003), Frelsesarméens juleplate Stolpesko (2001) og Ingrid Bjørnovs Eskorteservice (2002). Jo Nesbø er fremdeles en aktiv musiker, gjerne med kassegitar rundt halsen og bassist Lars Jones ved sin side. Sommeren 2014 turnerer han med Di derre.

Jo Nesbø har skrevet seg inn i kriminallitteraturhistorien med privatetterforskeren Harry Hole i spissen. Debutromanen Flaggermusmannen (1997) ble tildelt både Rivertonprisen for beste norske kriminalroman og Glassnøkkelen som beste skandinaviske kriminalroman. I 2000 fikk han Bokhandlerprisen for Rødstrupe. Ved forrige opptelling i 2012 hadde hans bøker solgt rundt 20 millioner eksemplarer, og var oversatt til 45 forskjellige språk.

Nytt litterært prosjekt blir bøker skrevet under aliaset Tom Johansen, en fiktiv dansk-norsk kultforfatter med base i Los Angeles.

I 2011 var det premiere på "Hodejegerne", første film basert på en av Jo Nesbøs bøker. Den fikk gode kritikker og høye besøkstall både i Norge og utlandet, og det prates om Hollywood-filmatisering av flere av hans bøker.

Jo Nesbø mottok i 2013 Peer Gynt-prisen for sitt arbeide med å markere Norge internasjonalt via sitt forfatterskap. Tilsvarende fikk han i 2014 Oslo bys kulturpris for sitt arbeide med å sette Oslo på kartet.

http://jonesbo.com/

Se også: http://www.backstage.no/vare-artister/di-derre

Foto: Peter Knutson